20171220 afbposter Overkant filmWaterboys

Victor boekt al jaren aardig succes als schrijver van misdaadromans en laat zich zijn populariteit welgevallen. Wanneer zijn echtgenote er na het zoveelste slippertje genoeg van heeft gehad, treft Victor een leeg huis aan en een briefje met de locatie van zijn spullen. Het toeval wil dat zijn zoon Zack ook net door zijn vriendin het huis uit is gezet. Wanneer de sloten van het ouderlijk huis ook nog eens vervangen blijken te zijn, zit er niets anders op dan zijn zoon mee te nemen op de geplande boekentour naar Edinburgh. De rode draad tijdens de reis blijkt de voorliefde van de vader voor zijn favoriete band: The Waterboys.

Het is een redelijk bekend recept voor een feelgood roadmovie: twee enigszins van elkaar vervreemde familieleden komen nader tot elkaar tijdens een gezamenlijke reis. Doorgaans vallen of staan dergelijke films met de chemie tussen de hoofdrolspelers. Gelukkig zit dat bij Westdijks film wel snor. Leopold Witte speelt de rol van de wat zelfingenomen, losbandige charmeur met zichtbaar plezier, maar krijgt prima tegengas van Tim Linde. Zoonlief blijkt namelijk de exacte tegenpool van zijn vader. Waar Victor meent dat de huwelijkse crisis wel los zal lopen en zich weinig van het noodlot aantrekt, zit de wat serieuzere Zack meer in de put en hoopt hij de stukgelopen relatie nog op afstand te kunnen lijmen.

Westdijk laat het verhaal op een gemoedelijk tempo verder door gaan terwijl de twee centrale figuren op eigen wijze met hun eigen - en ongevraagd ook elkaars - relatiebreuk om proberen te gaan. Hoewel Victor aardig dicht bij de irritatiegrens komt als bemoeizieke en betweterige ouder, heeft de vader-zoonrelatie toch wat aandoenlijks. Wellicht had iets steviger op de dramatische ontwikkelingen ingehaakt mogen worden en zou Victor wat harder aangepakt mogen worden op zijn overspelige gedrag, maar tegelijkertijd blijft de sfeer aangenaam luchtig en ongedwongen.

 

banner VSB Fonds

Back to Top