Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vrijdagochtend 6 maart in het kader van Internationale Vrouwendag een lezing over zelfportretten, waarbij vrouwen centraal zullen staan. Mannen zijn ook van harte welkom! Een spiegel is onmisbaar voor een kunstschilder om een portret van zichzelf te maken. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. ‘Schilderen met de spiegel’ gaat dan ook over zelfportretten, waarbij ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vrouwen centraal zullen staan. Waarom maakten en maken vrouwen eigenlijk zelfportretten? Is het eenvoudigweg om hun uiterlijk te presenteren of willen ze er meer mee? Eeuwenlang was het voor vrouwen ongepast om kunstschilder te zijn. Hun ‘deugdzaamheid’ leed eronder en erkenning kregen ze sowieso niet. Om zich naast hun mannelijke collega’s toch te doen gelden, zijn zij via hun zelfportret op slimme, creatieve manieren hun zegje gaan doen.In voorbije eeuwen wilden ze daarbij in de eerste plaats hun professionaliteit als kunstschilder bewijzen en streven naar erkenning. Vanaf de twintigste eeuw richt hun boodschap zich meer op allerlei aspecten van het vrouw-zijn in het algemeen en hoe dat uit te beelden.

20200306 afb IntVrouwendag KCEGO

Tijdens de lezing volgen wij enkele bijzondere vrouwen uit verschillende landen en verschillende tijden. Zo zien we onder andere de Italiaanse Sofonisba Anguissola uit de zestiende eeuw, die haar laatste zelfportret schilderde toen ze bijna 90 jaar was, en de twintigste-eeuwse Mexicaanse Frida Kahlo die haar mentale en fysieke lijdensweg op een kleurige manier in beeld heeft gebracht.

De kostprijs van deze lezing, inclusief consumptie, bedraagt € 10,00. De lezing is op vrijdagochtend 6 maart en start 10:00 uur in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De lezing duurt 2 uur inclusief een pauze. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-20036979

De lezing wordt gegeven door docent Imelda van der Linden.

banner VSB Fonds

Back to Top