In het voorjaar van 2019 startte de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, samen met de gemeente Goeree-Overflakkee, het digiTaalhuis. Met als gezamenlijk doel de laaggeletterdheid te verminderen en de participatie en zelfredzaamheid van inwoners van Goeree-Overflakkee te vergroten. Zoals de naam al zegt, biedt het digiTaalhuis hulp en ondersteuning op den op het gebied van digitale vaardigheden en taalvaardigheden. Zo zijn er cursussen op digitaal gebied, de ‘Opmaat naar School’ (een taalopleiding voor beginners), het Leescafé en het Taalcafé. Ook zijn er Taalmaatjes actief; vrijwilligers die één of twee cursisten begeleiden bij het verbeteren van de Nederlandse taal. Het digiTaalhuis is er voor iedereen die zijn of haar taal en digitale vaardigheden wil ontwikkelen. Of je nu van buiten Nederland komt of hier bent geboren.

20141020 bieb logo BZHDkl

Tot de uitbraak van het coronavirus zorgden al deze activiteiten voor een gezellige drukte in de bibliotheek aan het Kerkepad in Middelharnis, maar uiteraard kwam hier abrupt een eind aan door alle beperkende maatregelen. Gelukkig is de bibliotheek intussen weer geopend voor het uitlenen van boeken, maar voor het opstarten van groepsactiviteiten is er op dit moment nog geen ruimte.

Beter Nederlands leren spreken via Whatsapp

Maar de mensen van het digiTaalhuis zijn inventief! Al in april werden de lessen van ‘Opmaat naar School’ online opgepakt en vanaf begin mei is het wekelijkse Taalcafé online van start gegaan. Elke week hebben de taalvrijwilligers contact met de deelnemers van het Taalcafé door te videobellen in Whatsapp. Het is even wennen, er valt wel eens iets weg en niet elke wifi-verbinding werkt even goed, maar de gezelligheid is als vanouds. Bovendien zijn de deelnemers erg enthousiast en velen hebben zich dan ook aangemeld.

Vrijwilligers gezocht!

Er is zelfs zoveel animo voor dat er moment té weinig vrijwilligers om alle ingeschreven deelnemers elke week mee te laten doen. De Whatsapp-groepjes zijn met opzet klein, omdat het lastig is om met teveel mensen tegelijk een duidelijk gesprek te voeren. Lijkt het jou leuk om één keer per week, op donderdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur gezellig te kletsen met mensen die de Nederlandse taal (beter) willen leren? Ervaring is niet vereist. Meld je aan of neem contact op voor meer informatie met het digiTaalhuis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via coördinator Kristi Okker 06 33 92 06 00.

banner VSB Fonds

Back to Top