Flakkeenieuws.nl

26 januari 2021

  • Schapen gered na incident bij Stellendam
    Op de Plaatweg bij Stellendam is zaterdagavond 23 januari 2021 een veewagen van de dijk geraakt. In de veewagen zaten schapen. De brandweer werd opgeroepen om assistentie te verlenen.
  • Goeree-Overflakkee bedankt zorg met streekpakket
    Goeree-Overflakkee bedankt de zorg. Half januari 2021 krijgen ruim 4.500 mensen die werkzaam zijn in de zorg een streekpakket uitgereikt, om hen extra in het zonnetje te zetten voor al hun werk tijdens de coronapandemie.
  • Wie gaat er tijdelijk wonen in de Tech?
    De voormalige Technische school aan de Schoolstraat 11 in Middelharnis krijgt tijdelijke bewoners. Leegstandbeheerder Camelot Europe heeft namens de gemeente het beheer op zich genomen en zoekt momenteel bewoners voor het pand. In de volksmond wordt dit anti-kraakbewoning genoemd. In eerste instantie gaat het om vier tijdelijke bewoners. Inwoners van Goeree-Overflakkee krijgen voorrang.

Nieuws

Op donderdag 21 januari om 9.00 uur leest burgemeester Ada Grootenboer via een livestream van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta voor uit Coco kan het! Dit boek is verkozen tot Prentenboek van het jaar en staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 t/m 30 januari. Elk jaar wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek aandacht geschonken aan het belang van voorlezen aan baby’s, peuters en kleuters. Dit jaar is de burgemeester gevraagd om online voor te lezen; “Voorlezen is enorm belangrijk om kinderen vertrouwd te maken met taal en boeken. Als je een jaar lang elke dag een kwartier lang voorleest, leert je kind wel 1.000 nieuwe woorden. En je kunt hier al mee beginnen als je kind nog een baby is. Vroeger las ik mijn kinderen altijd voor en ook mijn kleinkinderen. Een rustig en gezellig moment samen wat ook nog er leerzaam is. Het zorgt er ook voor dat je kind een betere basis heeft als hij of zij naar de basisschool gaat. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee.” aldus burgemeester Grootenboer.

2021 01 19 afb Ada Grotenboer voorlezen bieb

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Bibliotheek de Boekenberg (Spijkenisse) starten binnenkort met een online taalcafé. Hiervoor zijn ze op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om anderstaligen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee online te begeleiden.

In beide bibliotheken is een digiTaalhuis gevestigd. Dit is een centrale plek waar inwoners terecht kunnen met vragen over Nederlands leren en het verbeteren van digitale vaardigheden. Het digiTaalhuis organiseert naast de spreekuren ook taalcafés. Dit zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken waar anderstaligen de Nederlandse spreekvaardigheid met elkaar kunnen oefenen. Vanwege het coronavirus werden de taalcafés meerdere malen afgelast. Om deze reden wordt een online taalcafé in het leven geroepen.

Als vrijwilliger van het online taalcafé ontvang je anderstaligen in een digitale omgeving. Je zorgt voor een prettige sfeer waarin iedereen zich welkom voelt. Je helpt deelnemers in groepsverband met de spreekvaardigheid. Dit kan door het voeren van alledaagse gesprekken en het spelen van taalspelletjes. Ook kun je een bepaald thema voorbereiden. Vrijwilligers van het online taalcafé zijn minimaal 2 uur per week beschikbaar. Zij volgen een training en kunnen rekenen op goede begeleiding.

Vind je het leuk om als vrijwilliger mee te werken aan het online taalcafé? Neem dan uiterlijk donderdag 7 januari 2021 contact op met Ilja Kleijburg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ze maakt graag een afspraak voor een digitaal kennismakingsgesprek. Kijk voor de volledige vacature op de website van de bibliotheek

Middelharnis – Net voor de lock-down kregen de deelnemers van de lesgroep Taalvaardigheden bij ontwikkelbedrijf Webego hun certificaat uitgereikt. Sinds 5 jaar worden door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en ontwikkelbedrijf Webego taallessen verzorgd voor de werknemers die hun taalvaardigheden willen verbeteren. Vanaf het begin zijn de lessen verzorgd door docent Mary van Dongen, daarbij ondersteund door enthousiaste vrijwilligers. Tijdens de lessen wordt gewerkt aan het beter leren lezen en schrijven, maar er wordt ook aandacht besteed aan digitale vaardigheden. 

20210104 afbWebego

Ook tijdens de huidige lock-down blijft de Bibliotheek beperkt geopend. Onder de noemer AfhaalBieb is het voor leden van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en boeken weer in te leveren. De openingstijden van de vestigingen op Goeree-Overflakkee zijn:

Middelharnis
woensdag en vrijdag van 10.00 – 17.00 uur

Ouddorp
dinsdag van 10.00 – 13.00 uur en
vrijdag van 13.00 – 17.00 uur

Oude-Tonge
dinsdag van 13.00 – 17.00 uur

Reserveren kan door in te loggen op de website van de bibliotheek of door te bellen met de hoofdvestiging in Hellevoetsluis op 0181 31 51 11.

Subcategorieën

Back to Top